Bombay Şehir Rehberi
Bombay
Hindistan yarımadasının batı kıyısında, Salsette adası üzerinde yükselen Mumbai (önceki adı ile “Bombay”), Hint Maharashtra eyaletinin başkenti ve Hindistan’ın en kalabalık kentidir. Nehirler, dereler, göller, körfezler ve adalardan oluşan bir kent olan Mumbai, Hindistan’ın ticaret, finans ve eğlence başkentidir. Kent limanı, önemli bir uluslararası ticaret alanıdır. Hindistan Merkez Bankası, Bombay Borsası, Hindistan Ulusal Borsası ve ülkedeki pek çok şirketin genel merkezi bu kentte bulunur. Mumbai, Hindistan Film Endüstrisi’ne (Bollywood) de evsahipliği yapar. Genellikle yılın üç mevsimi sıcak ve nemlidir (yaz, kış ve muson sezonları).
Gezilebilecek Yerler
Mumbai, gezmekten çok yaşanması gereken bir kenttir. Kent renkli gece hayatı ve plajlarıyla ünlüdür.
Kenti keşfetmeye Coloba ve Fort bölgelerinden başlamanız önerilir. İngiliz hükümdarlığı döneminden kalma the Gateway of India (Hindistan Geçityolu), özellikle geceleri ve hafta sonları önemli bir buluşma noktasıdır. Fort semtinde yer alan ve Mumbai’nin kalbi olan Chhatrapati Shivaji Terminali (Victoria Terminali), İngiliz döneminden (Raj Era) kalma en mükemmel eserdir. Bu Gotik yapı mimari olarak bir istasyondan fazlasını sunar. Yine Fort’ta yer alan St. Thomas Katedrali UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alır. Bu büyüleyici kilise, kentteki İngilizler’den kalma en eski yapıdır.
Worli’de yer alan Nehru Planteryumu ve Nehru Merkezi (Nehru Planetarium and Nehru Center), heybetli modern bir mimari yapıdır. Gözalıcı bir kulesi vardır. Bu kompleksin içerisinde bir müze, bir tiyatro ve bir restoran bulunur.
Elephanta Adası, kentteki diğer bir UNESCO Dünya Mirası’dır. Hindistan Geçityolu’ndan (the Gateway of India) bir feribotla Elephanta Adası’na doğru bir yolculuğa çıkmak kentte yapabileceğiniz en güzel aktivitelerden biridir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra bu adada, ziyaretçilere Hinduizm’i ayrıntılarıyla öğrenme fırsatı sunulur.
Chowpatty’de yer alan Mani Bhavan Gandhi Müzesi, Gandhi’nin Mumbai’ye geldiğinde kaldığı yerdir. Şimdi müze olarak kullanılan bu küçük evde Mahatma Gandhi’nin hayatının fotoğrafik bir özeti, Hitler ve Roosevelt’e göndermiş olduğu mektuplar bulunur.
Kültür ve Eğlence
Hint Sineması Bollywood Mumbai’dedir. Hindistan Film Endüstrisi, bir yılda çektiği filmlerin sayısı ile dünyanın en büyük film endüstrisi konumundadır.
Mumbai, zengin bir sahne sanatları kültürüne sahiptir. Ulusal Sahne Sanatları Merkezi; Jamshed Bhabha Tiyatrosu (kentin ilk opera tiyatrosu), Tata Tiyatrosu, Küçük Tiyatro ve Experimental Tiyatro’yu bünyesinde barındırır. Bu yerlerde müzikal konserler, küçük ölçekli dans performansları, İngilizce oyunlar sahnelenir.
Juhu’daki Prithvi Tiyatrosu, her yıl düzenlenen drama festivaline ev sahipliği yapar. Worli’de yer alan Nehru Merkezi, hem Hindistan hem de Batı müzik ve tiyatro performanslarının sahneye konduğu bir kültür merkezidir.
Kentte çok sayıda festival ve kültürel etkinlik düzenlenir. Mayıs aylarında düzenlenen Mumbai Mango Çılgınlığı (Mumbai Mango Madness), yaz mevsiminin en önemli etkinliklerindendir. Bu etkinlikte çok fazla sayıda Alphonso mangoları ve mango suları tüketilir. Elephanta Adası Festivali (Eylül-Mayıs), adada gerçekleşen bir klasik müzik ve dans festivalidir. Temmuz aylarında gerçekleşen Nag Panchami (Yılan Günü), ülkenin dört bir yanında kutlanır. Bu festivalde kent caddelerinde çok sayıda yılan oynatıcıları bulunur. Yılan resimleri ülkenin her tarafını süsler. Hinduizm’e ait çeşitli yılan gelenekleri sahnelenir.
Kriket, kentin en önemli ve en fazla itibar gören sportif etkinliğidir. Hindistan’da kriket oyuncuları film yıldızları kadar ünlüdür.
Kent plajları temiz havası, güneşi, denizi ve eğlenceleriyle mükemmel eğlenme ve dinlenme alanlarıdır.
Mumbai’deki gece hayatı ülkenin diğer kentlerinden daha farklıdır.
Mumbai’de Batı tarzına daha yakın bir eğlence hayatı hakimdir. Barlar, diskolar, kulüpler ve diğer eğlence yerleri, çok çeşitli içeceklerin ve müzik performanslarının sunulduğu mekanlardır.
Yeme İçme
Hindistan’daki en iyi restoranlar Mumbai’de bulunur. Kentin kozmopolit yapısı kendini mutfak kültüründe de gösterir.
Nostaljik Pers lezzetlerini, batılı fastfood zincirlerini, İtalyan lezzetlerini, Çin mutfağından tatları ve daha pek çok alternatifi Mumbai’de bulmak mümkündür.
Mumbai, caddeleri üzerinde sıralanan büfeleri ve yiyecek pazarlarıyla ünlüdür. Bhelpuri büfeleri, Va pav standları, sandiviç büfeleri ve Çin yemeklerinin sunulduğu satış noktaları oldukça yaygındır.
Udipi restoranları (Güney Hindistan’a özgü fastfood tarzı restoranlar), kentin her caddesinde yer alır. İran kafeleri, Chai (ekmek) ve Makhan-Pau’nun (tereyağı) ikram edildiği en iyi yerlerdir.
Kentin kahve evlerinde ve barlarda her türlü alkollü/alkolsüz içeceği bulmak mümkündür.
Mumbai’de düzinelerce mango çeşidi bulunur. En popüler olanı Alphonso mangosudur.
Alışveriş
Mumbai, ülkenin en büyük ve en önemli alışveriş kentidir. Mumbai’nin dev pazar ve çarşıları tüm dünyada bilinir. Kumaş ve ev tekstili, kıyafetler, mücevherler, antikalar, sanat ürünleri, mobilyalar ve ayakkabılar Mumbai’deki alışveriş dünyasının en meşhur ürünleri arasındadır.
Bhuleshwar Çiçek Toptancıları, Chor Pazarı, Fashion Caddesi (Moda Caddesi) ve Zaveri Pazarı kentin başlıca pazarlarındandır.
Tardeo caddesinde yer alan Crossroads Alışveriş Merkezi, kentteki en büyük alışveriş merkezidir. Atria Alışveriş Merkezi, Phoenix Alışveriş Merkezleri, Orbit Alışveriş Merkezi ve Infinity Alışveriş Merkezi kentte bulunan diğer önemli alışveriş yerlerindendir.