Enro Vize

Kahire Şehir Rehberi

Kahire

Sina Yarımadası’nda yer alan Mısır Arap Cumhuriyeti; Afrika’nın kuzeyinde Asya ile Afrika’yı birbirine bağlayan topraklar üzerinde yükselir. Akdeniz ve Kızıldeniz’e kıyısı olan Mısır, 70 milyonluk nüfusuyla, dünyanın 15. Afrika’nın ise 2. en kalabalık ülkesidir. Nüfusunun büyük bir bölümü Nil Nehri civarında toplanmıştır. Mısır, tarih boyunca süregelen uygarlıkları ve Büyük Giza Sfenksi’ni de kapsayan piramitleri ile ünlüdür. Mısır’ın başkenti Kahire; Mısır’ın kuzeyinde Nil Nehri kıyıları ve nehir adaları üzerinde bulunmaktadır. Ülke nüfusunun dörtte biri burada yaşar. Kahire ülkenin ekonomi, ticaret, nüfus, sağlık, medya, ulaşım ve eğitim merkezidir. En kalabalık metropollerden biri olan Kahire, dünyanın 7. en kalabalık yerleşim alanıdır.

Gezilebilecek Yerler

Kahire’de gökdelenler, bulvarlar ve modern parklara rastlayamazsınız. Kentte yüzyıllar öncesine ait yapılar hüküm sürer. Kahire eski tapınakları, Hristiyan, Yahudi ve Müslümanlara ait abideleri, modern sanat ve heykelciliği, eski dönemlerden, özellikle de Firavun döneminden kalma yerleşim yerleri, Piramitleri ve Nil Nehri ile dikkatleri çeken bir kenttir.

Kent merkezinde bulunan Kahire Kulesi, Nil Nehri’ndeki Gezira Adası’nın Zamalek ilçesinde yer alır. 187 metre yüksekliğindeki kule, Büyük Giza Piramidi’nden 43 metre daha yüksektir. Kentin kuleden görünen panoramik manzarası büyüleyicidir.

Mısır, tüm dünyada piramitleriyle tanınan bir ülkedir. 100’ü bulan piramitlerin çoğu Kahire’nin çevresinde toplanmıştır. Bu eski zamanlardan kalma muhteşem yapılar Nil Deltası’nın güneyinde yer almaktadır. Giza’da bulunan Büyük Piramitler ülkenin en ünlü yapılarıdır. Bu arkeolojik yapılar, Dünyanın Yedi Harikası’ndan varlığını sürdürebilmiş tek örnektir.

Darb al-Ahmar’da yer alan hisar, kentin en çok ziyaret edilen mekânıdır. 7 yüzyıl boyunca Mısır hükümdarlarına ev sahipliği yapmış ve dağınık bir yerleşime sahip bu mekân birbirinden farklı üç camisi, sarayları ve kente hâkim teraslarıyla ön plana çıkmaktadır.

Dünyada Islamic Kahire olarak anılan ve kentte Islam dönemine ait eserlerin yoğun olduğu bölge, UNESCO Dünya Mirası listesinde de yer almaktadır. Salahide Kalesi’nde bulunan Muhammad Ali Camii, çok sayıda turistin ilgisini çeken en popüler camidir. Gamalliyat’da yer alan Beit el-Suhaymi, İslam Kahiresi’nin en güzel örneklerinden biridir. Aile pansiyonlarından oluşan bu mimari eser, iç bahçesiyle tüm dikkatleri üzerine çekmektedir. Darb al-Ahmar’da yer alan Bab Zuweila, kuleli iki kapısıyla görkemli bir mekândır. Fatimiler döneminde (M.S. 1092) inşa edilmiş olan bu yapı krallık kentinin güney kapısı olarak kullanılmıştır.

Downtown’da (aşağı kent) yer alan Mısır Müzesi, eski Mısır antikalarının sergilendiği en geniş koleksiyondur. Antikaların sergilendiği bu müzede 136.000 parçalık bir koleksiyon sergisi ve depo olarak kullanılan odalarında on binlerce değerli parça yer almaktadır. Kent merkezindeki Tahrir Meydanı’nda bulunan ve neoklasik bir yapı olan Royal Mummy Room (Kraliyet Mumya Müzesi), Firavun dönemine ait yaklaşık 27 mumyayı bünyesinde barındırır.

Kültür ve Eğlence

Nil Nehri kıyılarında geçen 7.000 yıllık uzun tarihi ile Kahire, oldukça çeşitli ve renkli bir kültüre sahiptir. Modern sanat, müzik, dans, tiyatro, sinema, galeriler ve çok sayıda kültür merkezi zengin kent kültürünün en önemli parçalarıdır.

Zamalak’ta yer alan Gezira Sanat Merkezi, dört galeriye ev sahipliği yapar. Bu kültür merkezi kısa süreli sergiler, bir sinema salonu, bir konferans salonu ve bir açık hava tiyatrosuna sahiptir. Burada yaklaşık 10.000 tablo ve heykel bulunmaktadır. Hussein eL Me’mar Paha Caddesi’nde yerini almış olan ve üç sergi katından oluşan Townhouse Galerisi, kent sakinlerinin ilgisini çeken çağdaş bir sanat merkezidir.

Ulusal Kültür Merkezi’nin bir bölümünde yer alan Kahire Opera Evi, kentin en önemli sahne sanatları merkezidir. Nil Nehri’ndeki Gezira Adası’nda bulunan opera evi, dans performanslarının sergilendiği en önemli mekândır. Yıl boyunca burada caz, klasik müzik, opera, Arap müziği ve bale gibi kültürel etkinlikler düzenlenmektedir.

Ayrıca kentte bulunan çok sayıda kulüp, tüm hafta boyunca canlı müzik sunmaktadır. Kentte bulunan beş yıldızlı otellerin çoğu Arapça ve popüler batı müziğinden örnekler sunar.

Tiyatro oyunlarının çoğu Arapça oynanmaktadır. Kasr el Nile ve Miami kentin en önemli tiyatro merkezleridir.

Kahire Uluslararası Film Festivali ilk olarak 16 Ağustos 1976 yılında düzenlenmiştir. Kent kültürünün zenginliğini ortaya koyan dünyaca ünlü bu kültürel etkinlik, batı ve doğuya ait sanatsal, kültürel motifler bir araya getirir.

Kahire geleneksel dansı oldukça popülerdir. Kentte yaygın olarak oryantal dans ve bunun eğitimi verilmektedir. At binme ve nehirde sandalla gezme önemli turistik faaliyetler arasındadır. Piramitlere doğru at sırtında yapılan yolculuklar oldukça popülerdir. Nehrin her noktasında eski dönemlerden kalma geniş yelkenliler bulunur. Bu yelkenlilerden kiralayarak Nil Nehri üzerinde muhteşem bir şehir turu yapmak mümkündür.

Yeme İçme

Geleneksel ve dünya mutfakları kentin mutfak kültürünü meydana getirir. Afrika, Amerika, Avrupa, Ortadoğu, Batı, Akdeniz, Hindistan, Çin, Japon, Meksika, Türkiye, Tayvan, Yunanistan ve daha birçok ülke mutfağından kaliteli lezzetlerin sunulduğu bir kenttir.

Kahvaltılıklar, ara öğün yemekleri, balık ve deniz ürünleri, et, vejetaryen lezzetler, biftek ve barbekü, farklı atmosferleriyle dikkat çeken kent restoranlarında en çok tercih edilen yemeklerdendir. Pizza lokantaları, geleneksel ve uluslararası mutfaktan nefis tatlar sunmaktadır.
Fuul (ezilmiş bakla) ve taameya (kızartılmış baklalı çörekler), özellikle çalışan kesim için, kentin en çok tercih edilen geleneksel kahvaltılıklarındandır. Geleneksel fast food yemeği Koshary, özellikle öğle yemeklerinde bolca tüketilmektedir. Koshary, makarna ve pirinçten yapılan domates ya da acı soslu bir yiyecektir. Kofta ve kızartılmış tavuk diğer ünlü yerel yemeklerdir. Ayrıca, Mısır pizzaları da kentte yaygın olarak bulunmaktadır.

Ahwa, kente özgü kafelerdir. Kentin hemen hemen her yerinde bulunan Ahwalar, çay, kahve (ahwa), sıcak çikolata, kola, meyve suları, tarçın, salep, ganzabeel (zencefil), anason çayı gibi çok çeşitli içecekler sunan mekânlardır.

Alışveriş

Kentin alışveriş mekânlarında her fiyattan çok sayıda hediyelik eşya bulmak mümkündür. Kaymaktaşından yapılmış piramitler, damarlı akikten yapılmış yerel hediyelik eşyalar, boyama papirüsler ve içi talaşla doldurulmuş develer, satın alabileceğiniz başlıca yöresel hediyelik eşyalardandır. Souq’lar (Arap pazarları), kentin en önemli alışveriş mekânlarını oluşturur. 8 El Khoronfesh Caddesi’nde yer alan Khan El-Khalili Pazarı, Kahire’nin en eğlenceli ve turistlerin en çok tercih ettiği alışveriş yeridir. Burası İslam sanatının kalbidir. Mücevherler, antikalar, kaliteli baharatlar, ucuz giysiler, kaliteli yerel hediyelik eşyalar, parfüm dükkânları, kafeler ve daha pek çok alternatifi burada bulabilirsiniz. Altın Pazarı, Gümüş Pazarı, Baharat Pazarı ve Çadır Pazarı (Bab Zweyla’nın güneyi) kentin diğer önemli pazarlarındandır.

Kahire’de, yerel ürün ve hediyeler satan dükkânların yanı sıra çok sayıda mağaza, alışveriş merkezi, kitapçı ve dükkân bulunur. Citystars Alışveriş Merkezi, Mısır’ın en büyük modern alışveriş merkezidir. Madi Grand Alışveriş Merkezi, Yamama Merkezi ve Nil Hilton Alışveriş Merkezi Kahire’nin en önemli alışveriş merkezlerindendir.

Enro Vize : Vize Başvuru İşlemleri | www.enrovize.com
Adres : Cihannuma Mah. Barbaros Bulvarı. Gökman Apt. No:67 K:1 D:3 Beşiktaş – İstanbul
Telefon : 0 212 327 76 84 ( Dahili : 16 )
Fax : 0 212 327 76 94