Enro Vize

Chennai (Madras) Şehir Rehberi

Chennai (Madras)

Hindistan’ın Tamil Nadu eyaletinin başkenti Mandras adıyla da anılan Chennai, Bengal Körfezi’nde Coromandel kıyılarında uzanan bir sahil kenti. Cooum Nehri Chennai’nin içinden geçiyor. Delhi ve Mumbai’den sonra Hindistan’ın en fazla ziyaret edilen şehirleri arasında yer alır Chennai. Hindistan’ın güney kıyılarını keşfe çıkan turistlerin ilk durağıdır. Tropik iklim kuşağında yer aldığı için yaz aylarında hava sıcaklığı 45 dereceye kadar çıkabiliyor. Kasım ile şubat arası ziyaret için en uygun aylardır. Kış aylarında ise hava sıcaklığı 20 derecenin altına düşmez.

Gezilebilecek Yerler

Hindistan’ın Tamil Nadu eyaletinin başkenti Mandras adıyla da anılan Chennai,  Bengal Körfezi’nde Coromandel kıyılarında uzanan bir sahil kenti.  Cooum Nehri Chennai’nin içinden geçiyor.  Delhi ve Mumbai’den sonra Hindistan’ın en fazla ziyaret edilen şehirleri arasında yer alır Chennai. Hindistan’ın güney kıyılarını keşfe çıkan turistlerin ilk durağıdır.  Tropik iklim kuşağında yer aldığı için yaz aylarında hava sıcaklığı 45 dereceye kadar çıkabiliyor. Kasım ile şubat arası ziyaret için en uygun aylardır.

Kış aylarında ise hava sıcaklığı 20 derecenin altına düşmez.
Güney Hindistan’ın kültür ve ticaret merkezi olan Chennai, günümüzde modern teknolojinin de kalbinin attığı şehirlerden biridir. Eski ve moderni bir arada barındıran canlı bir merkezdir. Koloni döneminde 1639’da İngiliz Doğu Hindistan Şirketi’nin buraya gelmesiyle şehrin ilk temelleri atılmıştır. 1996’ya kadar Madras adıyla anılan kentin adı Chennai olarak değiştirilmiştir. Hindistan’ın dördüncü büyük kentti bağımsızlıktan bu yana ülkenin politik tarihinde de önemli bir yere sahiptir.  Tidel Park Bilgi Teknolojileri Merkezi kentin guru kaynağı kabul ediliyor. Mimari özellikleriyle de dikkat çeken merkez,  ulusal ve uluslararası ünlü yazılım şirketlerinin ofislerine ev sahipliği yapar.

Kültür ve Eğlence

Müzeler, Meydanlar, Tarihi Mekânlar, Anıtsal Yapılar

Koloni dönemlerinde Chennai binlerce Hristiyan’a ev sahipliği yaptı. 1500’lerden itibaren Portekizli, Hollandalı, Fransız ve Ermeniler burada mimari değer taşıyan kilise inşa etmişlerdir.  Bu nedenle kentte gezerken tapınaklarla birlikte birçok kiliseyle de karşılaşırsınız.  St. George Kalesi kentin turistik merkezidir.  Marina Kumsalı ise Chennaililerin nefes aldığı yerlerin başında gelir. Geniş ve bembeyaz olan kumsal dünyanın en uzun kumsalları arasında yer alır. Kentin önemli yapılarından Madras Üniversitesi, Senato Binası, Chepauk Sarayı, Presidency Kolej ve Buz Evi bu plaj güzergâhında yer alır.
Güney Hindistan’ın dünyaya açılan kapısı olarak adlandırılan kent, yeşil alanların ortasında yükselen yüksek katlı yapılarıyla dikkat çeker.

Chennai’nin en etkileyici tapınağı Kapaleeshwarar’dır. Antik Şiva Tapınağı Dravidian sitilinde inşa edilmiştir ve gökkuşağı kulesiyle ünlüdür.

Kapaleeshwarar Tapınağı ile Marina Kumsalı arasında yer alan San Thome Katedrali  kentin en önemli Hıristiyan mimari değeridir. İlk kez 1504’te inşa edilen katedral, 1893’te Gotik sitilde tekrar yapılmıştır.
Thiruvalluvar adına inşa edilen Valluvar Kottam  anıtı kentin en görkemli simge yapılarından biridir.

1680’de inşa edilen Aziz Mary Kilisesi Hindistan’daki ilk  İngiliz Kilisesidir. Buradaki İngiliz mezar taşları Hindistan’daki en eski tarihli olanlarıdır. Kilisedeki Son Yemek duvar resmi, 1660 tarihli İncil ve gümüş tabaklar önemlidir.

Kent merkezinden 9 kilometre mesafede yer alan Adeeswar Tapınağı, Redhill Gölü yakınlarındadır. Kuruluşu İÖ 1. yüzyıla kadar uzanan tapınağın günümüze ulaşan yapısı İS 4 ile 8. yüzyıllar arasında inşa edilmiştir.

Bölgenin dini tarihini merak edenler Cheyyur, yakınlarında yer alan  Kandaswamy Tapınağı’nı ziyaret etmelidir. İÖ 11. yüzyılda inşa edilen tapınak döneminin tüm mimari görkemini yansıtır.

Kentin en eski tapınaklarından biri de Parthasarathy Tapınağı’dır. 8. yüzyılda Pallavaslar döneminde inşa edilmiştir. Renkli kulesi ve sütunlarıyla dikkat çeker.

Parklar, Oyun, Etkinlik ve Doğa Alanları

Marina Kumsalı eğlence arayanlar için merkez niteliğinde. Burada sabahın erken saatlerinden itibaren gün boyu birçok aktivite yapılıyor. Plajın 2 kilometre kadar güneyinde bulunan Elliot Plajı daha çok gençler tarafından tercih edilmektedir. Chennai ve çevresinde birçok eğlence parkı da vardır; Kishkinta, Tambaram Little Folks, MGM DizzyWorld ve VGP Golden Beach. Yılan Parkı da özellikle çocuklu aileler için güzel bir ziyaret noktasıdır. Bölgeye endemik yüzlerce tür yılanı tanımak için kaçırılmayacak bir fırsattır.
Ayrıca şehirde birçok sanat etkinliği de yapılmaktadır. Bunların büyük bir kısmında turistler için İngilizce dilinde de eğitim veriliyor. Dans ve müzik kursları da yaygın olarak yapılmaktadır.  Ayrıca yıl boyunca birçok festival de düzenlenmektedir.

Bir Günde Chennai

Chennai’nin tüm güzelliklerini bir güne sığdırmak mümkün değil. Ancak şehirde günübirlik tur yapan birçok firma ve rehber var. Kenti gezmeye ilk önce St. George Kalesi’nden başlamalı. Daha sonra ise Devlet Müzesi gezilmeli. Bir sonraki durağınız ünlü Tamil şair ve filozofu Thiruvalluvar adına inşa edilen Valluvar Kottam anıtı olmalı. Yılan Parkı da hem mola hem de eğlence için güzel ziyaret noktası. Kentin en renkli ve en kutsal tapınağı Kapaleeshwarar da bir sonraki duraktır. Daha sonra Marina Kumsalı ziyareti günün yorgunluğunu atmak için idealdir. Eğer vaktiniz kalırsa Gezegenevi de kentin ilginç ziyaret noktaları arasında yer alır.

Şehiriçi Ulaşım

Hindistan’ın diğer kentlerinde olduğu gibi Chennai’de de çok yoğun bir trafik var. Otobüs en ucuz ulaşım aracı. Ancak çok kalabalık ve yorucu olabiliyor. Kentte yüzlerce otobüs rotası var. Çekçekler de kısa mesafeler için tercih edilebilir. Yine de en iyi alternatif taksidir.

Yakın Yerler

Chengalpattu  Gölü kentin 60 kilometre kuzeyinde yer alır. Gölde teknelerle gezinti de yapabiliyorsunuz. Pulicat Gölü ise ekoturizm merkezidir. Özellikle kuş meraklıları için iyi bir doğa gözlem merkezidir. Flamingo ve balıkçıllara ev sahipliği yapan sulakalanı yılda 15 bin kuş ziyaret ediyor.
Chennai’ye bir saat mesafede yer alan Mamallapuram neşeli bir sahil merkezidir.
Guindy Milli Parkı özellikle banyan ağaçları ve endemik geyik türleriyle dikkat çeken bir doğal alandır.

Yeme İçme

Geleneksel Güney Hindistan mutfağının ana yemeği pirinçtir. Chennai’de de tüm öğünlerin vazgeçilmezi pirinçtir. Kahvaltıda idli adı verile pirinçten yapılan kek ve hindistancevizli pancake olan dosa yenir. Diğer öğünlerde hazırlanan et yemeklerine taze ya da kurutulmuş cöri eklenir. Restoranlarda yemekler taze muz kabuklarıyla servis edilir. Geleneksel olarak muz kabuklarının vücudu tosinlerden arındırdığına inanılır.

Alışveriş

Chennai büyük bir ticari merkez. Şehirde birçok büyük alışveriş merkezi var. Buralarda istediğiniz tüm ürünleri bulabilirsiniz.  Pondy Çarşısı kentin en canlı alışveriş noktalarından biri. Anna Salai hareketli alışveriş caddelerinden biri. Panagal Park ise özellikle mücevher ve ipek tutkunlarını memnun edecek bir merkez. Dans kostümlerine ve eşyalarına meraklı turistler için doğru adres ise Mylapore’dir. Özellikle Kanchipuram’un ünlü ipeklerini burada bulabilirsiniz.

Enro Vize : Vize Başvuru İşlemleri | www.enrovize.com
Adres : Cihannuma Mah. Barbaros Bulvarı. Gökman Apt. No:67 K:1 D:3 Beşiktaş – İstanbul
Telefon : 0 212 327 76 84 ( Dahili : 16 )
Fax : 0 212 327 76 94