Enro Vize

Haydarabad Şehir Rehberi

Haydarabad

Hindistan’ın en kalabalık dördüncü kenti olan Haydarabad, ülkenin güneydoğusunda yer alan yönetim bölgesi Andhra Pradeş’in merkezi ve en büyük şehri. Musi Irmağı’nın kenarında başlayan yaşam, tarihin derinliklerinden bugüne Kozmopolit bir kimlik de kazanarak, yine aynı görkemle sürüyor. Zarif yapılar, devasa tapınaklar ve anıtlar kentin her yanını süslüyor. Yaşı 400 yılı deviren kentin adı ise Muhammed Kuli Kutub Şah’ın eşi Haydar Mahal’den geliyor.

Gezilebilecek Yerler

Kent merkezinde başlanacak gezinin ilk durağı dimdik beliren Çarminar. Dilimize “dört minare” olarak çevrilebilen, Musi Irmağı’nın doğu kıyısındaki bu devasa camii,” 16.yüzyılın son bölümünden bugüne ulaşmış. Hemen dibine kondurulmuş Bhagyalakshmi adlı tapınak, bu adresi farklı dinlerin buluşma noktasına çeviriyor.

Haydarabad’ın en büyük camii Mekke Mescidi, Çarminar’ın güneybatısında bulunuyor. Mekke’deki Mescid-i Haram’dan esinlenerek ortaya çıkarılmış bu yapıda, aynı anda bin kişinin ibadet edebiliyor. Yapımına 1617 yılında başlanmış ve tam olarak 1694 yılında bitirilebilmiş. Yapımından Mekke’den getirilen toprağın kullanılmış olması önemli ve ilginç bir başka ayrıntı.

Nawab Viqar al-Umra tarafından 19.yüzyılın sonlarında inşa edilmiş Falaknuma Sarayı oldukça etkileyici bir mimariye sahip. Nizam dönemi saraylarının en seçkin örneklerinden biri olan saray, otele dönüştürülmüş durumda. Sarayın iç bölümünde, Floransalı heykeltıraşların eserleri ve 100 oturaklı yemek masası ilgi çekiyor.

Kültür ve Eğlence

Müzeler, Meydanlar, Tarihi Mekânlar, Anıtsal Yapılar

Musi Irmağının güney kıyısındaki Salarjung, Hindistan’ın en geniş üçüncü müzesi. Müzedeki koleksiyonların geçmişi birinci yüzyıla kadar uzanıyor. Dünya üzerinde tek adama ait en geniş koleksiyon yine burada görülebilir. Eski devlet başkanlarından, Nawab Mir Yousuf Ali Khan Salar Jung III tarafından, 35 yıl boyunca biriktirilenler göz kamaştırıyor. Müzedeki sanat eserlerinin sayısı 43 bini bulur iken, kitap ve elyazmalarının toplamı 50 bini aşıyor. Hint sanatı yan sıra, Ortadoğu, Uzakdoğu, Avrupa sanatından seçkin örnekleri bir arada görebilirsiniz. İlk katta 20, ikinci katta 18 galeri bulunuyor.

Modern dönem eseri olarak Birla Mandir gezilebilir. Tapınak, Hussain Sagar Gölü’nün güney bitiminde yer alıyor. Birla Ailesi bu tapınağı, Rajastan’dan getirttiği beyaz mermerler ile 1976 yılında inşa ettirmiş. Birla Mandir Orissan ve Güney Hint tapınaklarındaki mimari biçimleri birleştiriyor. Ana bölüm olarak beliren kısım da Lord Venkateswara için ayrılan bölüm Orissan tarzında yapılmış ve “Jagadananda Vimanam” olarak adlandırılıyor. Kuleler ise Güney Hint tarzını yansıtıyor. Her yanda karşınıza çıkan, Ramayana ve Mahabharata efsanelerinin betimlemeleri ilgi çekici diğer ayrıntılar olarak görülebilir.

Parklar, Oyun, Etkinlik ve Doğa Alanları

Kentin neredeyse tam merkezindeki Birla Gökevi, gezilebilir. Hindistan çapında üne kavuşmuş bu gözlem evi, astronomi alanındaki çalışmalarında merkezi durumunda.

Nehru Hayvanbilim Parkı, barındırdığı 3 bin tür ile Asya’daki hayvanat bahçelerinin en büyüklerinden biri. Küçük bir tren ile bütün park gezilebiliyor. Bu doğa kesimi ayrıca piknik alanı olarak da kullanılıyor.

Buralı söyleyişi ile Bagh-e-aam olarak bilinen halka açık bahçeler bir başka eğlence ve dinlence adresi. Jubilee Hall, Jawahar Bal Bhavan, Sağlık Müzesi ve Devlet Arkeoloji Müzesi yine bu alan dolaylarında gezilebilir.

Bir Günde Haydarabad

Haydarabad gezilecek yerler bakımından oldukça zengin; müzeler, parklar, anıtlar, tapınaklar, pazaryerleri ve daha birçok çekim noktası sizi bekliyor. Çarminar, Mekke Mescidi, Bhagyalakshmi, Bagh-e-aam, Falaknuma , Salarjung , Birla Mandir , Musi Irmağı, Jubilee Hall, Jawahar Bal Bhavan, Sağlık Müzesi ve Devlet Arkeoloji Müzesi kesinlikle görülmesi gerekenler listesine alınmalı.

Şehir Turları ve Ulaşım

Şehir içinde iyi yayılmış ve düzenli işleyen bir otobüs sistemi var. Ulaşım için en çok kullanılanlar arasında, üç tekerli oto-rickshawlar da önemli yer tutuyor. Taksi ve tren diğer seçenekler. Kent merkezi için hem ayrıntılı keşif için hem de trafikten kurtulmanın yolu olarak yürümek en akla yatkın olanı.

Yakın Yerler

Hussain Sagar Gölü’nün 8 buçuk km uzağındaki ‘Golla Konda’ Surları,  kentin batısına düşüyor. Mankal özgün adı ile 12.yüzyılın ortalarında inşa edilmiş bu kale 3 kilometre karelik bir alana yayılıyor. 120 metre yüksekte bit tepenin üzerindeki “Golla Konda” nın Dilimizdeki karşılığı ise “çoban tepesi”. Surlar, ilk üç Kutub şahı tarafından 62 yıl boyunca sürekli genişletilerek güçlendirilmiş.

“Golla Konda”nın iki kilometre kadar kuzeyinde bulunan Kutub Şah Mezarları, büyüleyici mimari eserler. Zamana ve doğa olaylarına direnerek ayakta kalmayı başarmış bu yapılar, sanatsal açıdan dönemde etkin Fars, Peştun ve Hindu tarzlarının mükemmel bir harmanı olarak gösteriliyor.

Yeme İçme

Haydarabad mutfağı, öylesine zengin çeşitte ve kendine özgü yemeklerle dolu ki insanı şaşırtıyor. Bunda tarihsel ve coğrafi kesişimlerin ve birikimlerin etkisi büyük elbette. Babür döneminden bugüne gelen yemekler lezzeti ile dikkat çekiyor. Kuzu etinden yapılan “biryani”, genellikle onunla birlikte sunulan acılı köri sos “mirchi ka salaan”, tavuk yemeği “murghi korma”, hamur işi “haleem”, tatlı olarak “sheer korma”, “double ka meetha” tadılası lezzetlerden sadece bazıları.

Alışveriş

Pazaryerleri üzerinden yürüyen ve alabildiğine çeşitlenene alışveriş seçenekleri gerçekten baş döndürücü. Özellikle mücevherat ve el işleri konusunda oldukça çok çeşit bulunuyor.
Çarminar’dan başlayıp batıdaki Chowk meydanına kadar süren cadde Lad Bazaar adı ile biliniyor. Tarihi kentin alışveriş adresi olan bu bölge bugün, özellikle düğün alışverişi seçenekleri ile öne çıkıyor. Haydarabad’ın ünlü camdan halhalları, incik-boncuklarını burada bulabilirsiniz
Haydarabad şehri, bugünlerde teknoloji sektöründeki gelişmelerle öne çıkıyor. Uzak Asya’daki diğer merkezler gibi, teknoloji ürünlerinin en yenilerinin büyük bir anındalıkla burada da bulunabileceğini belirtelim.

Enro Vize : Vize Başvuru İşlemleri | www.enrovize.com
Adres : Cihannuma Mah. Barbaros Bulvarı. Gökman Apt. No:67 K:1 D:3 Beşiktaş – İstanbul
Telefon : 0 212 327 76 84 ( Dahili : 16 )
Fax : 0 212 327 76 94