Enro Vize

Simferopol Şehir Rehberi

Simferopol

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Simferopol Türkiye’de Akmescit olarak da biliniyor. Şehir, Kırım’ın yönetim, bilim, kültür ve endüstri merkezidir. Kırım’ın en merkezi yerinde kara, hava ve demiryollarının kavşak noktasında, Salgır Irmağı kıyısında, Çatırdağ’ın kuzey yamaçlarında yer alan şehir, 19. yüzyılda önemli bir ticaret merkezi haline geldi. 1921 yılından 1945’e kadar Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin başkenti oldu. 1991’de Ukrayna’nın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra kurulan Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde de aynı görevi üstlendi. Çarlık ve Sovyet döneminde yapılan planlamanın etkisiyle düzenli bir görünüme kavuşan şehirde Rus-Sovyet mimarisinin etkisi açıkça görülebiliyor.

Gezilebilecek Yerler

Simferopol’un ortasından, Kırım’ın en uzun akarsuyu Salgır Nehri geçer. Nehrin her iki yanı park ve bahçelerle, gezinti yollarıyla çevrelidir. Kent, Eski ve Yeni Şehir diye ikiye ayrılır. Şehrin herhangi bir bölümüne 40–45 dakikada rahatlıkla yürünebilir.

Kırım geçmişte camilerle bezeliydi. Günümüzde Simferopol’ün ana camii – Camii Kebir’dir. 1804 yılında yaptırılan Kebir Camii özellikle Komünizm döneminde ağır tahribata uğramış. Bir dönem amacı dışında kullanılan camii Kırım Tatarlarının vatanlarına dönüşü restore edilip yeniden ibadete açıldı. Cami 2002’de ikinci kez restore edildi.

Simferopol’da ziyaret edilebilecek pek çok müze bulunuyor. Tarih Müzesi, Ülke Müzesi (Kırım Cumhuriyeti Bölge Müzesi) ve Simferopol Sanat Müzesi en ön plana çıkanlar. Kırım Tatar Milli Müzesi de kurulma aşamasında.

Simferopol ile Yalta arasında 86 km uzunluğunda troleybüs hattı “Dünyanın En Uzun ve En Yüksekten Geçen Troleybüs Hattı” olma özelliğine sahip. Dağları aşıp kıyı kentlerine tren hattı ile ulaşmak yerine alternatif olarak 1950’lerde inşa edilmiş. Hava kirliliği yaratmayan ve oldukça ucuz olan troleybüs ile yolculuk yaklaşık iki saat sürüyor. 753 rakımlı Angarskiy Geçidi hattın en yüksek noktasıdır.

İskit Kralı Skyluros tarafından kurulan Neapolis, Simferopol’un 2 km. güneydoğusundaki Petrovskiy Vadisi’nde bulunuyor. Kermencik mevkiinde, bir tepeye kurulu kale-şehir İÖ 3. yüzyıldan İS 4. yüzyıla değin İskitlerin hâkimiyetinde kalmış; Sarmat, Alan ve son olarak Got akınlarıyla yıkılmış. Kalıntıların olduğu bölgeye 4 numaralı otobüs ile gidilebiliyor. Şu anda arkeolojik kazılar yapılıyor. Buluntular Simferopol ve Moskova Puşkin müzelerinde sergileniyor.

Simferopol’un 32 km güneybatısında yer alan Bahçesaray’ı mutlaka görmelisiniz. 15. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar Kırım Hanlığı’na başkentlik yapmış bu şehir Kırım Tatarlarının tarihi başkentidir. En önemli görülmesi gereken yerlerin başında Hansaray ve adına şiirler yazılan Gözyaşı Çeşmesi geliyor.

Kültür ve Eğlence

Şehir merkezi, Karl Marks, Puşkin ve Horkoho sokaklarını çevreleyen trafiğe kapalı bölgedir. Kahve, restoran ve turistik mağazalar bu sokaklarda bulunuyor. Turizm danışma ofisi de Ukrayna Oteli’nin içinde. Akşamları Kırım Tatar Akademik Tiyatrosu’nun konser ve tiyatro programlarını izleyebileceğiniz gibi, çeşitli müzikli restoran ve kafelere de gidebilirsiniz.

Yeme İçme

Tatarlar eski çağlardan beri tarımla ve hayvancılıkla uğraştıkları için yiyecek maddeleri de tarımsal ve hayvansal ürünlerin tamamıdır. Bu yüzden mutfaklarında hamur işleri ağırlığı hissedilir. “Tatar hamursuz doymaz” sözü bunu doğrular. Börek çeşitleri “kobete”, “çibörek”, “sarburma”, “kıygaşa”, “tögerek”, “ cantık”, “kalakay”, “kulaç” olarak sıralanıyor. “Kaşık börek”, “kirde” ve “tabak börek” ise bir tür mantı. “Uvmaç”, “alişke”, “mıntik” ve “lakşa” da çorbalar arasında klasik olanlar. Kentte özellikle çiğbörek yiyebileceğiniz pek çok büfe ve lokanta var.

Alışveriş

Şehrin merkezinde alışveriş yapabileceğiniz pek çok mağaza bulunuyor. El işçiliği olan hediyelik eşyalarını da buradaki mağazalarda bulabilirsiniz.

Enro Vize : Vize Başvuru İşlemleri | www.enrovize.com
Adres : Cihannuma Mah. Barbaros Bulvarı. Gökman Apt. No:67 K:1 D:3 Beşiktaş – İstanbul
Telefon : 0 212 327 76 84 ( Dahili : 16 )
Fax : 0 212 327 76 94